Sunday, 21 August 2011

Story 7 Keracunan makanan

Pengenalan :
  • keracunan makanan berlaku akibat pengambilan makanan yang tercemar.
  • keracunan makanan disebabkan olehbahan kimia dalam makanan seperti plumbum dan bahan organik dalam cendawan dan kepah seperti parasit,bakteria dan viral.
  • Kolam jangkitan: manusia
  • Sumber:enterotoksik staphylococus aureus yang terdapat pada pus jari,kulit atau bahan susu yang tercemar.
  • Masa pengeraman:30 minit - 7 jam
  • Pesakit alami gejala:loya,diarrhea,suhu meningkat,otot spasma dan tekanan darah menurun.
Cara pengawalan
  • tempoh penyediaan makanan perlu disingkatkan.
  • suhu dapur perlu dikawal.
  • makanan disimpan panas pada >60 celcius atau sejuk <40 celcius
  • penyedia makanan perlu bebas dari kecederaan.
Pengurusan pesakit
  • pengambilan tanda vital dan pemerhatian am.
  • melaporkan kepada pejabat kesihatan.
  • galak pengambilan cecair secara oral.
  • pantau dan catat jumlah pengeluaran dan pengambilan cecair.
  • pantau perubahan elektrolit pesakit.  
Langkah-langkah epidemik
  • Meneliti
  1. kes yang dilaporkan.
  2. tempoh & tempat kejadian.
  3. individu yang berisiko
  • Spesimen fesis,muntah dan sampel makanan
  1. Pemeriksaan makmal
  • Temubual pesakit
  1. asal makanan
  2. cara persediaan 
  3. cara penyimpanan sebelum dihidang
  • Kenalpasti penyedia makanan dan lakukan pemeriksaan fizikal
Botulism
  • keracunan akibat pengambilan makanan mengandungi bakteria Clostrium botulinum.
  • agen penyebabnya ialah toksin Clostrium botulinum yang biasa berlaku adalah jenis A,B dan E.
  • jenis E berpunca dari makanan laut spt ikan dan kerang.
Cara transmisi
  • makanan yang kurang berasid & alkali ditinkan ini mudah hasilkan toksin.
  • makanan yang diawetkan tidak disejukbeku galakkan penghasilan toksin.
Diagnostik
  • C & S : fesis
  • Serum toksin level : darah 
Langkah pencegahan
  • pastikan penyediaan makanan yang berkesan.
  • memberi pendidikan kesihatan berkenaan teknik mengawet makanan.
  • elak membeli tin yang berubah bentuk.
Pengurusan
  • lapor pada pejabat kesihatan.
  • pesakit diberi laksatif & enema
  • pesakit dilakukan gastrik lavage.
  • pemberian antitoksin botulisme kpd pesakit yang disyaki dengan segera (A&E).
  • pengambilan tanda vital & pemeriksaan am.: kegagalan bernafas
  • sejarah pengambilan makanan dan siasat sumber makanan.
Langkah-langkah epidemik
  • Disinfeksi semasa:
  • tin perlu didetoksifikasikan dengan didihan sebelum dibuang
  • tin perlu dibuka & ditanam dlm tanah : elak dimakan oleh binatang
  • alat yang tercemar perlu disterilkan atau didihkan.
  • individu yang disyaki : keluarga atau kawan yang terlibat makan makanan yang sama.
  • mengambil baki makanan,darah,fesis & dihantar ke makmal. 

 Rock it by : Siti Ruqaiyah 001458