- keracunan makanan berlaku akibat pengambilan makanan yang tercemar.
- keracunan makanan disebabkan olehbahan kimia dalam makanan seperti plumbum dan bahan organik dalam cendawan dan kepah seperti parasit,bakteria dan viral.
- Kolam jangkitan: manusia
- Sumber:enterotoksik staphylococus aureus yang terdapat pada pus jari,kulit atau bahan susu yang tercemar.
- Masa pengeraman:30 minit - 7 jam
- Pesakit alami gejala:loya,diarrhea,suhu meningkat,otot spasma dan tekanan darah menurun.
- tempoh penyediaan makanan perlu disingkatkan.
- suhu dapur perlu dikawal.
- makanan disimpan panas pada >60 celcius atau sejuk <40 celcius
- penyedia makanan perlu bebas dari kecederaan.
Pengurusan pesakit
- pengambilan tanda vital dan pemerhatian am.
- melaporkan kepada pejabat kesihatan.
- galak pengambilan cecair secara oral.
- pantau dan catat jumlah pengeluaran dan pengambilan cecair.
- pantau perubahan elektrolit pesakit.
- Meneliti
- kes yang dilaporkan.
- tempoh & tempat kejadian.
- individu yang berisiko
- Spesimen fesis,muntah dan sampel makanan
- Pemeriksaan makmal
- Temubual pesakit
- asal makanan
- cara persediaan
- cara penyimpanan sebelum dihidang
- Kenalpasti penyedia makanan dan lakukan pemeriksaan fizikal
- keracunan akibat pengambilan makanan mengandungi bakteria Clostrium botulinum.
- agen penyebabnya ialah toksin Clostrium botulinum yang biasa berlaku adalah jenis A,B dan E.
- jenis E berpunca dari makanan laut spt ikan dan kerang.
- makanan yang kurang berasid & alkali ditinkan ini mudah hasilkan toksin.
- makanan yang diawetkan tidak disejukbeku galakkan penghasilan toksin.
- C & S : fesis
- Serum toksin level : darah
- pastikan penyediaan makanan yang berkesan.
- memberi pendidikan kesihatan berkenaan teknik mengawet makanan.
- elak membeli tin yang berubah bentuk.
- lapor pada pejabat kesihatan.
- pesakit diberi laksatif & enema
- pesakit dilakukan gastrik lavage.
- pemberian antitoksin botulisme kpd pesakit yang disyaki dengan segera (A&E).
- pengambilan tanda vital & pemeriksaan am.: kegagalan bernafas
- sejarah pengambilan makanan dan siasat sumber makanan.
- Disinfeksi semasa:
- tin perlu didetoksifikasikan dengan didihan sebelum dibuang
- tin perlu dibuka & ditanam dlm tanah : elak dimakan oleh binatang
- alat yang tercemar perlu disterilkan atau didihkan.
- individu yang disyaki : keluarga atau kawan yang terlibat makan makanan yang sama.
- mengambil baki makanan,darah,fesis & dihantar ke makmal.
Rock it by : Siti Ruqaiyah 001458